Bélszín a színe java

Előkelő étel vagy véres húscafat? Ínyencek eledele vagy túlértékelt egyszerű sült hús? A bélszín ára elárulja a titkot, ugyanis drága, kiemelten drága mulatság Magyarországon a bélszín fogyasztás és ennek több összetevője is van. Egyfelől a marhahús fogyasztás eleve csekélyebb hazánkban, mint például az angolszász vagy frankofon országokban. Egyesek szerint ennek történelmi hagyománya van, hiszen a török megszállás alatt a törökök ették, vitték a marhát a megmaradt keresztény népességnek pedig a disznóhús maradt, amelyet a muszlim megszállók nemigen fogyasztottak. Ez talán abból is látszódik, hogy a török megszállással nem fertőzött vidékeken: Erdélyben és a Felvidéken sokkal gyakoribb maradt a marha húsának fogyasztása, mint a történelmi Magyarország többi részén. Bár nem tudunk erre vonatkozó kutatásokról (azért lehet, hogy vannak ilyenek) de a lényegen ez nem változtat: a magyar baromfihúst és sertéshúst fogyaszt elsősorban és a marha csak hátul kullog a húsfogyasztás tekintetében.

 

Történelmi okok miatt drága a marhahús és a bélszín?

 

Ez azért korántsem így van, hiszen eleve a kevesebb a húscélra tartott marha, mind például a disznó, amelyet csak húsfelhasználásra tenyésztenek, míg a marhák többsége Magyarországon tejet ad így kevesebb a kimondottan húscélú marha állomány. Ez pedig csak az egyik összetevő, hiszen a marha tenyésztése összetettebb vélogatosabb az ételfogyasztásban és tovább is kell nevelni míg vágásra érett. Ráadásul a bélszín, mint a legtöbb jó minőségű steak alapanyaga a marha húsának csak igen kis részét teszi ki ez is természetes módon emeli az árát. A bélszín mára olyan jelentőséggel bír, hogy egyes marhafajtákat már a tartásuk során úgy készítik fel, hogy ezen húsrésze még kellemesebb még puhább legyen. Példának okáért a Kobe marhát a japán tenyésztők rendszeresen masszírozzák sőt egyes híresztelések szerint még jófaja japán sörrel is itatják őket. Pedig nem is nagyon kellene mert a bélszín a marhának pontosan az az izomrésze amelyet élete sorána a legkisebb mértékben használ és vesz igénybe, így az mindvégig puha és porhanyós tud maradni, pláne egy jó szakács kezében ;)

Kategóriák: 
Kép: 
marhabélszín