Élelmiszerbiztonság minőségbiztosítás az élelmiszeriparban HACCP

Sokan úgy gondolják a HACCP egy újabb elhúzás egy újabb sarc amivel szerencsétlen vállalkozót sújtja a törvény. Egy újabb értelmetlen papírmunka de ez a valóságban korántsem így van amelyik élelmiszerrel kapcsolatos cég kicsit is ad magára az belátja, hogy a HACCP nem haszontalan és felesleges dokumentumgyártás. Ez valóban az étterembe, élelmiszerboltba, büfébe vagy zöldségeshez betérő vendégek érdekeit szolgálja. Minőség csak egy dolog annál még sokkal fontosabb a higiénia mert az alapvető higiénia normákat sem betartva komoly problémát okozhatunk ügyfelein vendégeink számára, amely akár komoly egészségkárosodást is okozhat a legvégső esetben akár végzetes is lehet: a higiéniai normák be nem tartása ugyanis az életre is veszélyes lehet. Itt nem csak olyan egyszerű dolgokra kell gondolni, mint nem mosunk kezet, nem fertőtlenítjük a tojást, lejárt szavatosságú termékeket használunk fel netán nem a megfelelő hulladéktárolóba helyezzük el. Igen egy egy ilyen aprónak tűnő tévedés, figyelmetlenség vagy nemtörődömség az emberi életeket is veszélyezteti. Itt már nem pusztán arról van szó, hogy jó hírünket kockáztatjuk, csődbe visszük a vállalkozást, hanem ez ennél is kockázatosabb. Ez a dolog pedig: az emberi élet mindenek felett áll. Vegyük tehát komolyan a munkavédelmi szabályzatot, tegyünk a minőségbiztosításért és legfőképpen tegyünk azért, hogy a HACCP ne csak dokumentáció maradjon a cégünk, vállalkozásunk életében.

Kép: 
HACCP